Jakt i utlandet

Jakt i utlandet har blitt stadig mer populært. Her er det et utall av muligheter og tilbud på alle kontinenter. Vær oppmerksom på at det kan ligge mange utfordringer i å sette seg inn i det lokale regelverk for de land eller områder du ønsker å besøke. I spesielle tilfeller anbefaler vi at man søker veiledning hos sin turoperatør eller hos noen som har erfaring fra tilsvarende reise til samme område.

På disse sidene har vi tatt for oss regler som gjelder for de mest alminnelige reisemål. Skjema for søknad om europeisk våpenpass kan du finne på politiets nettsider. Her finner du også generell informasjon om inn- og utførsel av våpen.

Viktige momenter ved grensepassering
Ved grensepassering reiser man ut av ett land og inn i ett annet. Det er ikke sikkert like regler gjelder i de to landene, og det er din plikt å sette deg inn i kravene. Europeisk våpenpass gir anledning til å passere grensen uten å deklarere våpen og "rimelige" mengder ammunisjon til våpenet. Det betinger imidlertid at landene har tilsluttet seg ordningen. Slik grensepassering er kurant mellom Norge og Danmark, men ikke mellom Norge og Sverige. Da må man fortsatt deklarere våpen og ammunisjon inn i og ut av Sverige via Tullverket.se. Tollmyndighetene i de aktuelle landene vil kunne gi nærmere informasjon om kravene.

Husk også at Mattilsynet har innført strengere regler fra 1. mai 2013 med krav om at alle hunder som har vært innom i Sverige, må behandles mot revens dvergbendelorm. Dette er en konsekvens av at revens dvergbendelorm er påvist i Sverige. Slik behandling skal bevitnes av veterinær. I tillegg skal hunder som tas over grensa til Norge være ID-merket og ha eget pass. Les mer på Mattilsynets nettsider eller gå direkte til forskriften.

Jakt i Sverige
Fjelljakta på statens grunn i Sverige er åpen for utlendinger. Det skilles nå kun mellom innenbygdsboende og andre jegere, altså ingen forskjell om du er fra Stockholm eller Trondheim.

Jakta starter 25. august. Sesongkort selges kun til innenbygds jegere. Andre jegere må kjøpe døgnkort.. Mer informasjon om jakt på statens mark i Jämtland, Västerbotten og Norrbotten finnes på länsstyrelsenes nettsider.

Statens jaktkort i Sverige – et krav til alle som skal jakte På samme måte som i Norge, må alle som skal utøve jakt i Sverige betale en årlig jegeravgift (Statens jaktkort). Betaling for utenlandske jegere kan kun skje via Naturvårdsverkets nettsider. Kvittering må medbringes under jakt. Mer informasjon finner du på Naturvårdsverkets hjemmeside.

På nettsidene til Svenska Jägareförbundet, ligger litt informasjon om jakt i Sverige. Vær oppmerksom på at reglene for hund ikke gjelder når du tar med deg hund mellom Norge og Sverige, men hunden må være ID-merka, vaksinert og hundens ID-papirer må medbringes.

Aktuelle linker: Tilgang til jegerprøven | Gratis jegerprøve | Informasjon jegerprøven | Jegerprøveeksamen | Jakt i Norge | Jaktvettregler | Aldersgrense jakt | Til forsiden av Jeger-prover.no